2.2.2. Αιτιολογικές σκέψεις
Στις αιτιολογικές σκέψεις περιέχεται η αιτιολόγηση του διατακτικού (των άρθρων) της πράξης.
Στις αιτιολογικές σκέψεις περιέχεται η αιτιολόγηση του διατακτικού (των άρθρων) της πράξης.
Οι αιτιολογικές σκέψεις εισάγονται με τη φράση «Εκτιμώντας τα ακόλουθα:», αριθμούνται με αραβικούς αριθμούς εντός παρενθέσεως και κάθε περίοδος σε κάθε αιτιολογική σκέψη αρχίζει με κεφαλαίο γράμμα και τελειώνει με τελεία, εκτός από την τελευταία περίοδο της τελευταίας αιτιολογικής σκέψης, που τελειώνει με κόμμα.
α) Οι αιτιολογικές σκέψεις παρατίθενται ως εξής:
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
- Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 763/2008 θεσπίζει κοινούς κανόνες για τη δεκαετή παροχή πλήρων δεδομένων σχετικά με τον πληθυσμό και τη στέγαση.
- Για να αξιολογείται η ποιότητα των στατιστικών δεδομένων που διαβιβάζονται στην Επιτροπή (Eurostat) από τα κράτη μέλη, είναι αναγκαίο να καθοριστούν οι ρυθμίσεις και η δομή των εκθέσεων ποιότητας.
- […]
- Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος,
Στο κείμενο η αναφορά στις αιτιολογικές σκέψεις γίνεται ως εξής (αριθμοί χωρίς παρένθεση):
αιτιολογική σκέψη 1, αιτιολογική σκέψη 2 κ.λπ.
β) Όταν υπάρχει μόνο μία αιτιολογική σκέψη, αυτή δεν αριθμείται και τελειώνει με κόμμα. Ευθυγραμμίζεται με το υπόλοιπο κείμενο και βρίσκεται σε ξεχωριστό εδάφιο κάτω από την εισαγωγική φράση:αιτιολογική σκέψημη αριθμημένη
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
Η Επιτροπή, για να καλυφθούν οι ανάγκες σε στατιστικές για τα σχετικά λεπτομερή θέματα που παρατίθενται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1700, θα πρέπει να προσδιορίσει τον αριθμό και τους τίτλους των μεταβλητών για το σύνολο δεδομένων που χρησιμοποιείται στον τομέα της χρήσης των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας για το έτος αναφοράς 2023,
Έως τις 6 Φεβρουαρίου 2000 οι αιτιολογικές σκέψεις άρχιζαν με μικρό γράμμα και τελείωναν με άνω τελεία, εκτός από την τελευταία, που τελείωνε με κόμμα (η δομή αυτή χρησιμοποιείται ακόμη σε ορισμένες πράξεις του Συμβουλίου):
Εκτιμώντας ότι:
η Επιτροπή […]· (πρώτη αιτιολογική σκέψη και επόμενες)
η γνώμη […], (τελευταία αιτιολογική σκέψη)
Εφόσον οι αιτιολογικές σκέψεις δεν αριθμούνταν, η αναφορά σε αυτές εντός κειμένου γινόταν ως εξής: πρώτη, δεύτερη, τρίτη αιτιολογική σκέψη κ.λπ.
Σε ορισμένες πράξεις (ιδίως σε κανονισμούς αντιντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων) οι αιτιολογικές σκέψεις εισάγονταν με τη φράση «Εκτιμώντας τα ακόλουθα:» και τα διάφορα επιχειρήματα αναγνωρίζονταν με αριθμημένα σημεία στο περιθώριο [(1), (2) κ.λπ.], άρχιζαν με κεφαλαίο γράμμα και τελείωναν με τελεία (κανόνας που έγινε η σημερινή συνήθης πρακτική).
Μεταξύ Δεκεμβρίου 1998 και της 6ης Φεβρουαρίου 2000 ήταν αποδεκτοί και οι δύο τρόποι γραφής.
Στα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την απαλλαγή όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που δημοσιεύονται στη σειρά L, τα σημεία αναφοράς παρατίθενται με παύλες και οι αιτιολογικές σκέψεις με γράμματα:
—έχοντας υπόψη τους οριστικούς ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας για το οικονομικό έτος 2008,
—έχοντας υπόψη την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας για το οικονομικό έτος 2008, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Ακαδημίας (1),
—έχοντας υπόψη τη σύσταση του Συμβουλίου […],
A.λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ακαδημία […],
B.λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεσή του […],