4.4.1 Kirjan tai muun erillisteoksen kansainvälinen standarditunnus (ISBN)
Julkaisutoimisto antaa kaikille monografioille kirjan tai muun erillisteoksen kansainvälisen standarditunnuksen eli ISBN:n.
Julkaisutoimisto antaa kaikille monografioille (ks. kohta 4.3.1) kirjan tai muun erillisteoksen kansainvälisen standarditunnuksen eli ISBN:n.
ISBN-tunnuksella ei ole oikeudellista merkitystä tai arvoa kyseisen julkaisun tekijänoikeuksille tai sisällölle.
Kun ISBN-tunnus on annettu jollekin julkaisulle, sitä ei saa muuttaa, vaihtaa eikä käyttää uudelleen.
Erillinen ISBN-tunnus on annettava
- julkaisun jokaiselle eri kieliversiolle
- julkaisun jokaiselle erilliselle julkaisumuodolle (jos julkaisu ilmestyy ja saatetaan yleiseen käyttöön eri tiedostomuodoissa (esimerkiksi pdf ja HTML), jokainen tiedostomuoto saa oman ISBN-tunnuksensa)
- julkaisun jokaiselle erilliselle painokselle, jos ne sisältävät olennaisia muutoksia julkaisun yhteen tai useampaan osaan tai jos nimeke on muuttunut; uutta ISBN-tunnusta ei sen sijaan anneta, jos julkaisun painos, julkaisumuoto ja kustantaja ovat pysyneet muuttumattomina ja vain sen hinta on muuttunut tai jos siihen tehdyt muutokset ovat pieniä, esimerkiksi painovirheiden korjauksia
- jokaiselle julkaisun muutetulle muodolle (esimerkiksi sidottu kirja, nidottu kirja ja verkkoversio).
Kun julkaisu koostuu useammasta kuin yhdestä osasta, kukin osa saa oman ISBN-tunnuksen ja koko julkaisu yhteisen ISBN-tunnuksen. Kunkin osan nimiölehden kääntöpuolelle merkitään sekä yhteinen ISBN että kyseisen osan oma ISBN.
Jos julkaisun luku muodostaa oman kokonaisuutensa, sekin voi saada oman ISBN-tunnuksen. Monografioiden erilliset osat (esimerkiksi luvut), erillispainokset ja erikseen saatavilla olevat jatkuvien julkaisujen osat voidaan myös yksilöidä omalla ISBN-tunnuksella.
Kun julkaisun kustantaa kaksi kustantajaa tai useampi kustantaja yhdessä tai yhteispainoksena, kukin kustantaja voi antaa sille oman ISBN-tunnuksensa ja merkitä sen tekijänoikeussivulle. Julkaisun viivakoodina esitetään kuitenkin vain yksi ISBN-tunnus.
ISBN-tunnus on annettava myös irtolehtijulkaisuille, joiden päättymisajankohta on määritetty (joiden ei toisin sanoen ole tarkoitus ilmestyä määräämätöntä aikaa). Sen sijaan jatkuvasti päivitettäville irtolehtijulkaisuille tai päivitettäville julkaisujen yksittäisille osille ei anneta ISBN-tunnusta.
ISBN-tunnuksen paikka ja merkitseminen julkaisuihin
ISBN-numero, joka on aina merkittävä itse julkaisuun, on 1. tammikuuta 2007 lähtien koostunut 13 merkistä, jotka on jaettu viiteen ryhmään ja joita edeltävät kirjainyhdistelmä ISBN ja välilyönti.
- 1. osa: etuliite eli EAN-koodi (European Article Numbering -koodi), joka määrittelee yksilöitävän tuotteen ”kirjaksi” (tällä hetkellä käytössä ovat etuliitteet 879 ja 979)
- 2. osa: ryhmätunnus (92 = kansainväliset organisaatiot)
- 3. osa: kustantajatunnus (laatijatunnus)
- 4. osa: julkaisutunnus, joka erottaa nimikkeen kustantajan muista tuotteista
- 5. osa: tarkistusmerkki.
ISBN 978-92-79-00077-5
Painetut julkaisut
Painetuissa julkaisuissa ISBN-tunnus painetaan nimiösivun kääntöpuolelle yhdessä kaikkien muiden tunnisteiden kanssa (ks. esimerkki kohdassa 5.3.1). Jos tämä ei ole mahdollista, tunnus on painettava nimiösivun alaosaan tai tekijänoikeustiedon yhteyteen.
Se on painettava myös takakannen ulkopinnan alaosaan (ja irtopäällyksen takakannen alaosaan) (ks. esimerkki kohdassa 5.1.1).
Yhteispainoksissa toisen kustantajan ISBN voidaan myös painaa takakannen ulkopinnan alaosaan ja/tai irtopäällyksen takakannen alaosaan viivakoodina.
Sähköiset ja muut ei-painetut julkaisumuodot
Verkkojulkaisuissa ISBN-tunnus on esitettävä sillä sivulla tai näytöllä, jolla on julkaisun nimi tai vastaava tieto, ja/tai sillä sivulla, jolla on tekijänoikeustieto.
Kaikissa muissa tuotteissa (esimerkiksi CD-ROM ja DVD) ISBN-tunnus on merkittävä etikettiin, joka on pysyvästi kiinnitetty tuotteeseen tai, jos tämä ei ole mahdollista, tuotteen pysyvän säilytyspakkauksen (esimerkiksi laatikon, kotelon tai kehyksen) takakannen alaosaan.
ISBN-tunnuksen on myös sisällyttävä kaikkeen julkaisussa tai tuotteessa itsessään olevaan metatietoon.
Ks. myös A quick reference guide.
Jos julkaisu ilmestyy eri julkaisumuodoissa ja ne on koottu yhdeksi kokonaisuudeksi, vaaditaan vain yksi ISBN-tunnus. Jos julkaisumuodot ovat saatavilla erikseen, kullekin versiolle on annettava oma ISBN-tunnus. Lisäksi kaikki ISBN-tunnukset on esitettävä kussakin versiossa yhdessä siten, että kunkin tunnuksen yhteydessä ilmoitetaan lyhyesti sulkeissa julkaisumuoto, johon se viittaa, kuten seuraavassa esimerkissä:
PrintISBN 978-951-45-9693-3
PDFISBN 978-951-45-9694-0
EPUBISBN 978-951-45-9695-7
HTMLISBN 978-951-45-9696-4
ISBN on myös merkittävä julkaisun kaikkeen liiteaineistoon.
ISBN-tunnusta koskevia hyödyllisiä linkkejä
Kansainvälinen ISBN-keskus:
https://www.isbn-international.org (englanniksi)
ISBN-käsikirja:
https://www.isbn-international.org/content/isbn-users-manual/29 (englanniksi)
Usein kysyttyjä kysymyksiä ISBN-tunnuksesta:
https://www.isbn.org/faqs_general_questions (englanniksi)
EAN.UCC-järjestelmä:
https://www.gs1.org/ (englanniksi)
ISO 2108:2017: Kirjan tai muun erillisteoksen kansainvälinen standarditunnus (ISBN):
https://www.iso.org/standard/65483.html (englanniksi)
ISO-standardit ovat saatavissa Kansainvälisen standardisoimisjärjestön ISO:n jäsenjärjestöistä, joiden luettelo on osoitteessa
https://www.iso.org/members.html (englanniksi)