5.4.1 Tekijänoikeusilmoitus (täysin tarkistettu)
Tekijänoikeusilmoitus kertoo lukijalle, että teos on tekijänoikeussuojattu. Siinä on mainittava teoksen tekijänoikeuden haltija, julkaisuvuosi, onko teoksen uudelleenkäyttö sallittua, ja jos on, millaisin edellytyksin.
Tekijänoikeusilmoitus kertoo lukijalle, että teos on tekijänoikeussuojattu. Siinä on mainittava teoksen tekijänoikeuden haltija, julkaisuvuosi, onko teoksen uudelleenkäyttö sallittua, ja jos on, millaisin edellytyksin. Lisäksi hyvin laaditussa ja kattavassa tekijänoikeusilmoituksessa on tärkeää mainita ne julkaisuun sisältyvät aineiston osat, joiden tekijänoikeudet kuuluvat kolmansille osapuolille.
Tekijänoikeusilmoitukseen kuuluu yleensä seuraavat kolme osaa:
- tunnus ”©” tai ilmaisu ”Tekijänoikeus” tekijänoikeussuojan ilmaisemiseksi,
- tekijänoikeuden haltijan nimi,
- teoksen ensimmäinen julkaisuvuosi.
© [tekijänoikeuden haltijan nimi], [year of first publication]
esimerkiksi:
© Euroopan unioni, 2022
Tekijänoikeuden haltija
Tekijänoikeuden haltijoita voivat olla ainoastaan toimielimet, elimet ja virastot, jotka ovat oikeushenkilöitä.
a) Toimielimet ja toimielinten yhteiset toimistot, joilla on sama oikeushenkilöllisyys kuin Europan unionilla
Euroopan unionin toimielinten henkilöstön laatimissa julkaisuissa on oltava maininta ”© Euroopan unioni”, lukuun ottamatta Euroopan keskuspankkia, joka on erillinen oikeushenkilö ja tämän vuoksi myös erillinen tekijänoikeuden haltija.
© Euroopan unioni, [vuosi]
© Euroopan keskuspankki, [vuosi]
Käytetään koko nimeä eikä vain lyhennettä:
© Euroopan keskuspankki, [vuosi]
eikä © EKP, [year]
Toimielinten yhteiset toimistot, kuten julkaisutoimisto, Euroopan ulkosuhdehallinto ja Euroopan unionin henkilöstövalintatoimisto, eivät ole erillisiä oikeushenkilöitä. Sen vuoksi ne käyttävät julkaisuissaan tekijänoikeusilmoitusta ”© Euroopan unioni”.
b) Toimielimet, elimet ja virastot, jotka ovat oikeushenkilöitä
Hajautetut laitokset (virastot) ja toimeenpanovirastot (ks. täydelliset luettelot kohdissa 9.5.3 ja 9.5.4) ovat erillisiä oikeushenkilöitä, minkä vuoksi ne on mainittava nimeltä tekijänoikeuden haltijoina:
© Euroopan ympäristökeskus, [vuosi]
© Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirasto, [vuosi]
Käytetään koko nimeä eikä vain lyhennettä:
© Euroopan raja- ja merivartiovirasto, [vuosi]
tai mahdollisesti:
© Euroopan raja- ja merivartiovirasto (Frontex), [vuosi]
eikä © Frontex, [vuosi]
Jos tekijänoikeus on siirretty Euroopan unionille sopimuksella tai muulla oikeudellisella asiakirjalla, käytetään seuraavaa ilmoitusta:
© Euroopan unioni, [vuosi]
Ks. Euroopan unionin hallintorakenne kohdassa 9.5. Kunkin elimen oikeushenkilöllisyyttä koskevat tiedot löytyvät vastaavasta perustamissäädöksestä.
Myös Euroopan investointipankki ja Euroopan investointirahasto ovat erillisiä oikeushenkilöitä. Niillä on omat tekijänoikeutensa:
© Euroopan investointipankki, [vuosi]
© Euroopan investointirahasto, [vuosi]
Euratom-sopimuksen soveltamisalaan kuuluvissa asiakirjoissa (joilla on merkitystä Euratomia koskevan budjettikohdan kannalta) on oltava oma tekijänoikeusilmoitus:
© Euroopan atomienergiayhteisö, [vuosi]
Tämä koskee esimerkiksi erilaisia yhteisen tutkimuskeskuksen (JRC) julkaisemia ydinenergia-alan asiakirjoja ja erityisjulkaisuja.
Tekijyyden ilmoittaminen
Henkilöstösääntöjen 18 artiklassa täsmennetään, että tekijänoikeudet, jotka johtuvat EU:n virkamiesten toiminnasta heidän työtehtäviensä osana, kuuluvat Euroopan unionille (tai asianomaiselle unionin virastolle). Joissain tapauksissa tekstin laatijat (toimielimet, elimet, virastot) voivat kuitenkin vaatia, että julkaisun laatineet henkilöstön jäsenet mainitaan siinä nimeltä. Tämä koskee esimerkiksi tapauksia, joissa julkaisu sisältää kirjoittajan omia näkemyksiä, tai tieteellisiä julkaisuja ja oikeudellisten aikakausjulkaisujen artikkeleja. Tällöin on suositeltavaa käyttää vastuuvapauslauseketta (ks. kohta 5.4.4):
Tekstin laatija: [henkilön nimi]
Tätä suositusta ei sovelleta tekstin laatijoiden virkatehtävissä tuottamiin julkaisuihin.
Vuosi
Tietynkielisen EU:n julkaisun tekijänoikeussuoja alkaa sen luomispäivästä. Jos teos julkaistaan eri kielillä eri vuosina, kussakin kielitoisinnossa on mainittava sen julkaisuvuosi.
Tekijänoikeusilmoitus ei muutu, kun teoksesta otetaan lisäpainos. Jos teoksesta tehdään kuitenkin uusittu painos, joka muodostaa uuden julkaisun, tekijänoikeusvuoden täytyy vastata uusitun painoksen julkaisuvuotta.
Kun julkaisun muotoa muutetaan (esimerkiksi painetusta kirjasta sähköiseksi kirjaksi), painosvuosi on sama kuin alkuperäisen painoksen, jos muutoksia ei ole tehty. Jos julkaisuun tehdään merkittäviä muutoksia, julkaistaan uusi painos ja tekijänoikeusvuoden on vastattava uusitun painoksen julkaisuvuotta.
Ulkopuolisten toimeksisaajien kanssa työskentely
Lisätietoja antaa tekijänoikeuksista vastaava julkaisutoimiston yksikkö (OP-COPYRIGHT@publications.europa.eu).