4.4.2. Internationaal standaardnummer voor seriële publicaties (ISSN)
Doorlopende bronnen krijgen een internationaal standaardnummer voor seriële publicaties (ISSN) dat door het Publicatiebureau wordt toegekend.
Doorlopende bronnen (seriële publicaties en lopende integrerende bronnen — zie punt 4.3.2) krijgen een internationaal standaardnummer voor seriële publicaties (ISSN) dat door het Publicatiebureau wordt toegekend.
De toekenning van een ISSN heeft geen betekenis of juridische waarde voor het eigendom van de rechten op het desbetreffende werk of voor de inhoud ervan.
Er wordt een uniek ISSN toegekend:
- voor de totale verschijningsduur van een titel,
- voor elke taalversie,
- voor elke uitgave (maandelijks, wekelijks enz.),
- voor elke afzonderlijke informatiedrager.
Bij een meerdelige doorlopende bron krijgt de sleuteltitel een ISSN, ongeacht het aantal delen waaruit deze bestaat. Ook aan een collectie monografieën als zodanig kan een ISSN worden toegekend (waarbij elk deel van de collectie dan een ISBN krijgt).
Het ISSN is permanent aan een sleuteltitel verbonden, die door het ISSN-netwerk op het moment van registratie van de bron wordt gecreëerd. De sleuteltitel is voor elke specifieke doorlopende bron uniek.
Er moet een nieuw ISSN (en een nieuwe sleuteltitel) aan een doorlopende bron worden toegekend:
- bij elke aanzienlijke wijziging van de titel,
- bij elke wijziging van de informatiedrager.
Aan elk supplement of elke eventueel bij een doorlopende bron gevoegde subreeks moet een eigen ISSN (en dus een specifieke sleuteltitel) worden toegekend.
Plaatsing en vermelding van het ISSN
Een ISSN bestaat uit twee door een koppelteken gescheiden segmenten van vier cijfers (Arabische cijfers) voorafgegaan door het letterwoord ISSN gevolgd door een spatie. Het laatste element (controle-element) kan een X zijn:
ISSN 0251-1479
ISSN 1831-855X
Het ISSN moet duidelijk op of in de eerste aflevering van een seriële publicatie worden vermeld en ook op of in elke volgende aflevering en op of in elke versie van een lopende integrerende bron.
Wanneer naast het ISSN nog een ander identificatienummer wordt vermeld (zoals een ISBN bij een deel van een collectie), moeten beide nummers samen worden vermeld, waarbij elk nummer met het eigen letterwoord wordt aangeduid (ISBN, ISSN, DOI enz.).
Als een doorlopende bron meer titels heeft (zoals de titel van de hoofdcollectie en de titels van de subcollecties) en dus meerdere ISSN-nummers krijgt, moeten alle ISSN-nummers op deze bron worden aangebracht, waarbij bijvoorbeeld aan de hand van de volledige of verkorte titel tussen haakjes een onderscheid wordt gemaakt.
Zie ook A quick reference guide.
Bij een publicatie op verschillende informatiedragers (waarbij verschillende ISSN-nummers en sleuteltitels worden toegekend) kunnen de met elkaar verband houdende ISSN-nummers op de doorlopende bronnen worden vermeld en van elkaar worden onderscheiden, zoals in het volgende voorbeeld:
PrintISSN 1562-6585
HTMLISSN 1063-7710
Bij een gedrukte publicatie moet het ISSN op elke editie in de rechterbovenhoek van de omslag worden vermeld of, als er geen omslag is, in ieder geval duidelijk en goed zichtbaar, bij voorkeur in deze volgorde: op het titelblad, in de publicatietitel, in het impressum, op omslag IV, in de colofon of op de redactionele bladzijden.
Bij publicaties op een elektronische informatiedrager (onlinepublicaties, cd-rom enz.) moet het ISSN op het titelscherm of, als er geen titelscherm is, in het hoofdmenu worden vermeld, en indien mogelijk op een label dat permanent op de publicatie is aangebracht. Als het ISSN niet op het product of het label kan worden vermeld, moet het op de houder worden aangebracht.
Bij onlinebronnen moet het ook in de metadata (in het identificatieveld) worden vermeld.
ISSN-L
Volgens ISO-norm 3297:2022 (ISSN) wordt aan een doorlopende bron (zie punt 4.3.2) een ISSN-L toegekend om de verschillende fysieke informatiedragers van de desbetreffende bron, ongeacht het aantal informatiedragers, aan elkaar te koppelen (elke informatiedrager krijgt daarnaast een eigen ISSN).
Het ISSN-L bestaat uit twee door een koppelteken gescheiden groepen van vier cijfers, voorafgegaan door het letterwoord ISSN-L gevolgd door een spatie:
ISSN-L 0251-1479
Een ISSN-L moet worden gewijzigd wanneer de titels van alle fysieke informatiedragers van een bron tegelijkertijd een aanzienlijke wijziging ondergaan. Elke afzonderlijke informatiedrager krijgt dan een nieuw ISSN en de hele reeks een nieuw ISSN-L.
Nuttige links voor het ISSN
Internationaal ISSN-bureau:
http://www.issn.org/ (en)
ISSN-handboek:
https://www.issn.org/understanding-the-issn/assignment-rules/issn-manual (en)
ISO 3297:2022: international standard serial number (ISSN)
https://www.iso.org/standard/84536.html (en)
De ISO-normen zijn verkrijgbaar bij de ISO-leden; een lijst van ISO-leden is te vinden op
https://www.iso.org/members.html (en)