Referenties

De juridische basis en de werkwijze zijn de voornaamste referenties voor de opzet en het beheer van de Interinstitutionele schrijfwijzer.

Werkwijze

De volgende instanties zijn bij de schrijfwijzer betrokken:

  • het Interinstitutioneel Comité, dat wordt benoemd door het Directiecomité van het Publicatiebureau en waarin de volgende instellingen vertegenwoordigd zijn: het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie, het Hof van Justitie van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank, de Europese Rekenkamer, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Europees Comité van de Regio’s;
  • de sectie Coördinatie van de schrijfwijzer, een onderdeel van het Publicatiebureau;
  • de interinstitutionele taalgroepen (één per taal), waarvan de leden worden benoemd door de leden van het Interinstitutioneel Comité.

Het Interinstitutioneel Comité benoemt officiële vertegenwoordigers die rechtstreeks aan de werkzaamheden van de taalgroepen deelnemen. Het comité kan in geval van ernstige problemen als scheidsrechter optreden.

De sectie Coördinatie is verantwoordelijk voor het beheer van de werkzaamheden. Zij stelt de agenda op, ziet erop toe dat de besluiten van de verschillende groepen met elkaar in overeenstemming zijn en actualiseert en ontwikkelt de werkwijze. De sectie is ook belast met het beheer van de website van de schrijfwijzer en neemt deel aan de ontwikkeling ervan.

De taalgroepen zijn verantwoordelijk voor het opstellen en bijhouden van hun taalversie onder aansturing van de sectie Coördinatie. De vertegenwoordigers van het Publicatiebureau in deze groepen coördineren de werkzaamheden en houden de sectie Coördinatie op de hoogte. In de taalgroepen zitten vertegenwoordigers van de verschillende taaldiensten van de instellingen, zoals juristen-vertalers, vertalers, terminologen en correctoren.

Daarnaast worden verschillende besluitvormingsinstanties, zoals het secretariaat-generaal, de dienst Protocol en de diensten voor buitenlandse betrekkingen van de Commissie, regelmatig over bepaalde onderwerpen geraadpleegd. Ook met diverse internationale organisaties worden nauwe contacten onderhouden, onder andere over normalisatiekwesties (ISO).