2.2.1. Referiri (visas/citations)

Referirile indică temeiul juridic al actului și, după caz, actele pregătitoare, transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale și procedura urmată.

Referirile indică, în ordine:

  1. temeiul juridic al actului:
    1. actele din legislația primară (tratatele, actele de aderare, protocoale anexate la tratate) și acordurile internaționale (acorduri, protocoale, convenții etc.) care constituie temeiul general al actului:

      având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, [în special articolul …],

      având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, [în special articolul …],

      având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, [în special articolul …],

      având în vedere Actul de aderare a Austriei, a Finlandei și a Suediei,

      Abrevierea tratatului (tratatelor) nu se menționează.

      Dacă se citează mai multe tratate, acestea trebuie citate pe rânduri separate, în ordinea următoare: Tratatul privind Uniunea Europeană, Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice.

      Actele din legislația primară nu sunt urmate de o notă de subsol. Acordurile internaționale pot fi citate cu forma scurtă a titlului și pot fi urmate de o notă de subsol;

    2. după caz, actele din legislația secundară care constituie temeiul specific al actului. Acestea sunt citate cu titlul complet și sunt urmate de o notă de subsol care face trimitere la Jurnalul Oficial în care actele au fost publicate:

      având în vedere Directiva 2010/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 mai 2010 privind indicarea, prin etichetare și informații standard despre produs, a consumului de energie și de alte resurse al produselor cu impact energetic(1), în special articolul 10,

      […]

      (1)
      JO L 153, 18.6.2010, p. 1,ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2010/30/oj.
  2. acte pregătitoare (de exemplu, propuneri, inițiative, cereri, recomandări sau avize prevăzute în tratate), eventual urmate de o notă de subsol:

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    având în vedere avizul Parlamentului European(1),

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social(2),

    […]

    (1)
    Avizul din 5 mai 2010 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).
    (2)
    Avizul din 17 februarie 2010.

    În cazurile în care tratatul impune consultarea unei instituții sau a unui organ, iar consultarea s-a finalizat cu emiterea unui aviz, referirea se introduce prin formula „având în vedere avizul […]” urmată de o notă de subsol cu referința publicării în Jurnalul Oficial sau, în lipsa acesteia, mențiunea „Aviz din [data] (nepublicat încă în Jurnalul Oficial)”.

    În cazul în care tratatul impune consultarea unei instituții sau a unui organ, dar consultarea nu s-a finalizat cu emiterea unui aviz, referirea corespunzătoare se formulează după cum urmează: „după consultarea […]” (fără notă de subsol și fără altă precizare);

  3. în actele legislative:
    1. transmiterea proiectului de act către parlamentele naționale:

      după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    2. procedura urmată:
      1. procedura legislativă ordinară:

        hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară(3),

        […]

        (3)
        Poziția Parlamentului European din 10 martie 2009 (JO C 87 E, 1.4.2010, p. 191) și Poziția în primă lectură a Consiliului din 15 februarie 2010 (JO C 107 E, 27.4.2010, p. 1). Poziția Parlamentului European din 7 iulie 2010 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 8 noiembrie 2010.
      2. procedura legislativă ordinară, cu comitetul de conciliere:

        hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, având în vedere proiectul comun aprobat de comitetul de conciliere la 24 ianuarie 2011(2),

        […]

        (2)
        Poziția Parlamentului European din 23 aprilie 2009 (JO C 184 E, 8.7.2010, p. 312), Poziția în primă lectură a Consiliului din 11 martie 2010 (JO C 122 E, 11.5.2010, p. 1), Poziția Parlamentului European din 6 iulie 2010 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial), Decizia Consiliului din 31 ianuarie 2011 și Rezoluția legislativă a Parlamentului European din 15 februarie 2011 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial).
      3. o procedură legislativă specială:

        hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

Toate referirile încep cu minusculă și se termină cu virgulă.