2.2.2. Considerente (considérants/recitals)
Considerentele prezintă motivarea conținutului părții dispozitive (adică a articolelor).
Considerentele prezintă motivarea conținutului părții dispozitive (adică a articolelor).
Considerentele se introduc prin formula „întrucât” și se numerotează. Fiecare considerent începe cu majusculă și se încheie cu punct. Dacă un considerent cuprinde mai mult de o propoziție, fiecare propoziție este urmată de punct. După ultima propoziție a considerentului final sau a considerentului unic se pune virgulă.
(a) Considerentele se prezintă după cum urmează:
întrucât:
Regulamentul (CE) nr. 763/2008 instituie […].
Pentru a putea evalua calitatea statisticilor transmise Comisiei (Eurostat) de către statele membre, este necesar […].
[…]
Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului Sistemului Statistic European,
În cadrul textului, trimiterea la considerente se face după cum urmează (cu cifre, fără paranteze):
considerentul 1, considerentul 2 etc.
(b) În cazul în care există un singur considerent, acesta nu se numerotează. Textul considerentului se aranjează pe un rând separat de formula introductivă „întrucât” și este urmat de virgulă:
întrucât:
Pentru a acoperi nevoile de statistici pentru subiectele detaliate relevante din anexa I la Regulamentul (UE) 2019/1700, Comisia trebuie să specifice numărul și titlurile variabilelor pentru setul de date din domeniul utilizării tehnologiilor informației și comunicațiilor pentru anul de referință 2023,
- Până la 6 februarie 2000, considerentele începeau cu minusculă și se încheiau cu punct și virgulă (această metodă de prezentare se folosește încă în unele acte ale Consiliului și ale Parlamentului European):
întrucât Comisia […]; (în cazul primului considerent și al considerentelor următoare)
întrucât avizul […], (în cazul considerentului final)
Deoarece considerentele nu erau numerotate, trimiterea la acestea se făcea după cum urmează: primul considerent, al doilea considerent, al treilea considerent etc.
În unele texte (mai ales în cele referitoare la antidumping și la subvenții), considerentele erau introduse prin formula „întrucât:”, erau numerotate, începeau cu majusculă și se terminau cu punct. Acest mod de prezentare s-a impus.
A existat o perioadă de tranziție, între 1998 și 6 februarie 2000, în care au fost acceptate ambele moduri de prezentare a considerentelor.
În rezoluțiile Parlamentului European, referirile sunt precedate de em dash, iar considerentele sunt numerotate cu litere majuscule, iar nu cu cifre:
—având în vedere conturile anuale ale Colegiului European de Poliție pentru exercițiul financiar 2008,
—având în vedere Raportul Curții de Conturi privind conturile anuale ale Colegiului European de Poliție pentru exercițiul financiar 2008, însoțit de răspunsurile Colegiului (1),
—având în vedere Recomandarea Consiliului din 16 februarie 2010, […]
A.întrucât Colegiul a fost instituit în 2001 […];
B.întrucât, în Raportul său privind conturile anuale ale Colegiului pentru exercițiul […], Curtea de Conturi […];