4.4.1. Numărul internațional standardizat al cărții (ISBN)

Oficiul pentru Publicații atribuie oricărei publicații monografice un număr internațional standardizat al cărții (ISBN).

Oficiul pentru Publicații atribuie oricărei publicații monografice (a se vedea punctul 4.3.1) un număr internațional standardizat al cărții (ISBN).

Atribuirea unui număr ISBN nu are nicio semnificație sau valoare juridică nici în ceea ce privește dreptul de proprietate asupra lucrării în cauză, nici în ceea ce privește conținutul acesteia.

Odată atribuit unui produs, numărul ISBN nu poate fi modificat, înlocuit sau reutilizat.

Este necesar un număr ISBN diferit:

  • pentru fiecare versiune lingvistică a unei publicații;
  • pentru fiecare suport diferit al unui produs [în cazul unei lucrări publicate și puse la dispoziție sub formă de versiuni în diferite formate (PDF, HTML etc.), fiecare dintre acestea trebuie să primească un număr ISBN diferit];
  • pentru orice ediție diferită care conține modificări semnificative ce afectează una sau mai multe părți ale unui produs și, de asemenea, în cazul în care titlul a făcut obiectul unei modificări; în schimb, nu se atribuie un număr ISBN diferit unui produs care nu și-a schimbat nici ediția, nici forma, nici editorul, ci doar prețul, sau în cazul în care respectivului produs i­au fost aduse numai modificări minore, cum ar fi corectarea erorilor de tipărire;
  • pentru orice modificare a formei unui produs (carte legată, carte broșată, versiune online etc.).

În cazul unei publicații constituite din mai multe volume, pe de o parte, se atribuie un număr ISBN fiecărui volum și, pe de altă parte, se atribuie un număr ISBN global ansamblului de volume. Atât numărul ISBN global, cât și numărul ISBN al fiecăruia dintre volumele respective trebuie tipărite pe versoul paginii de titlu a fiecărui volum.

NB:

Există posibilitatea acordării unui număr ISBN unui capitol distinct dintr-o lucrare, în cazul în care acesta constituie un ansamblu finit. De asemenea, pot fi identificate printr-un număr ISBN părți distincte (de exemplu, un capitol) ale unor publicații monografice, tiraje separate sau articole extrase din resurse continue și puse la dispoziție separat.

În cazul în care o lucrare este publicată în colaborare sau sub formă de coediție de doi sau mai mulți editori, fiecare editor poate atribui propriul său număr ISBN pe care îl poate afișa pe pagina de copyright. Cu toate acestea, pe publicație trebuie să apară un singur număr ISBN, sub formă de cod de bare.

Și publicațiile cu foi volante a căror apariție este limitată în timp (adică nu sunt destinate să apară pe o perioadă nedeterminată) trebuie să primească un număr ISBN. În schimb, publicațiilor cu foi volante actualizate în permanență (resurse integrate) sau părților individuale actualizate nu trebuie să li se atribuie un număr ISBN.

Poziția și prezentarea numărului ISBN

Începând cu 1 ianuarie 2007, numărul ISBN, care trebuie să figureze întotdeauna pe obiectul respectiv, este alcătuit din 13 elemente structurate în 5 segmente, precedate de sigla ISBN urmată de un spațiu:

  • segmentul 1: prefixul sau codul EAN (European article numbering) care definește „cartea” drept articolul identificat (prefixele disponibile în prezent sunt 978 și 979);
  • segmentul 2: numărul de identificare a grupului (92 = organizații internaționale);
  • segmentul 3: numărul de identificare a editorului (cod autor);
  • segmentul 4: numărul de identificare a titlului în producția editorului;
  • segmentul 5: poziția de control.

ISBN 978-92-79-00077-5

Publicații tipărite

Pe publicațiile tipărite, numărul ISBN trebuie să figureze pe versoul paginii de titlu, împreună cu toți ceilalți identificatori (a se vedea exemplul de la punctul 5.3.1). În cazul în care acest lucru nu este posibil, numărul ISBN trebuie tipărit în partea de jos a paginii de titlu sau anexat mențiunii de copyright.

Acesta trebuie să apară și pe pagina IV a copertei în partea de jos (și în partea de jos a supracopertei) (a se vedea exemplul de la punctul 5.1.1).

NB:

În lucrările publicate în coediție, numărul ISBN al coeditorului poate, de asemenea, să figureze în partea de jos a paginii IV a copertei și/sau în partea de jos a supracopertei, sub forma unui cod de bare.

Publicații electronice sau alte forme de produse netipărite

În cazul publicațiilor disponibile online, numărul ISBN trebuie să apară pe pagina ecranului care afișează titlul sau echivalentul acestuia și/sau pe ecranul mențiunii de copyright.

Pentru orice alt produs (CD-ROM, DVD etc.), numărul ISBN trebuie să apară pe o etichetă aplicată în permanență pe produs sau, în cazul în care nu este posibil, pe spatele ambalajului permanent al obiectului (cutie, hârtie, cadru etc.), în partea de jos.

De asemenea, numărul ISBN trebuie inclus în toate metadatele pe care le presupune publicația sau produsul.

tip:

A se vedea și A quick reference guide.

În cazul unei publicații în formate diferite, în cazul în care acestea sunt grupate într-un singur lot, este nevoie de un singur număr ISBN; în cazul în care acestea fac obiectul unei distribuții separate, se va atribui un număr ISBN fiecărei versiuni. În plus, toate numerele ISBN trebuie să apară pe fiecare versiune, formatul acestora fiind indicat pe scurt, ca în exemplul următor:

PrintISBN 978-951-45-9693-3

PDFISBN 978-951-45-9694-0

EPUBISBN 978-951-45-9695-7

HTMLISBN 978-951-45-9696-4

Numărul ISBN trebuie să figureze și pe orice material care însoțește publicația.

tip:

Linkuri utile pentru numărul ISBN

Agenția Internațională ISBN:
https://www.isbn-international.org (en)

Ghidul de aplicare a numerelor ISBN:
https://www.isbn-international.org/content/isbn-users-manual/29 (en)

Întrebări frecvente cu privire la numărul ISBN:
https://www.isbn.org/faqs_general_questions (en)

Sistemul EAN.UCC: https://www.gs1.org (en)

ISO 2108:2017: numărul internațional standardizat al cărții (ISBN)
https://www.iso.org/standard/65483.html (en)

Standardele ISO se pot obține de la membrii ISO, lista acestora din urmă fiind disponibilă la adresa:
https://www.iso.org/members.html (en)