4.4.2. Numărul internațional standardizat al publicațiilor seriale (ISSN)
Resursele continue trebuie identificate printr-un număr internațional standardizat al publicațiilor seriale (ISSN) atribuit de Oficiul pentru Publicații.
Resursele continue (publicații seriale și resurse integratoare permanente – a se vedea punctul 4.3.2) trebuie identificate printr-un număr internațional standardizat al publicațiilor seriale (ISSN) atribuit de Oficiul pentru Publicații.
Atribuirea unui număr ISSN nu are nicio semnificație sau valoare juridică nici în ceea ce privește dreptul de proprietate asupra lucrării în cauză, nici în ceea ce privește conținutul acesteia.
Se atribuie un număr ISSN unic:
- pentru toată durata de viață a unui titlu;
- pentru fiecare versiune lingvistică;
- pentru fiecare ediție (lunară, anuală etc.); și
- pentru fiecare suport diferit.
În cazul unei publicații constituite din mai multe volume, numărul ISSN se atribuie titlului-cheie, indiferent de numărul de volume componente. De asemenea, un număr ISSN poate fi atribuit unei colecții de monografii individuale (un număr ISBN fiind, în acest caz, atribuit fiecărui volum din colecție).
Numărul ISSN este permanent asociat unui „titlu-cheie”, creat de rețeaua ISSN în momentul înregistrării resursei. Titlul-cheie este unic pentru orice resursă continuă specifică.
Un nou număr ISSN (și un nou titlu-cheie) se atribuie unei resurse continue:
- pentru orice modificare notabilă a titlului; și
- pentru orice modificare a suportului.
Un număr ISSN propriu (și, prin urmare, un titlu-cheie specific) se atribuie oricărui supliment sau oricărei subserii care este posibil să însoțească o resursă continuă.
Poziția și prezentarea numărului ISSN
Un număr ISSN este alcătuit din două segmente de câte 4 cifre (cifre arabe) separate printr-o cratimă, precedate de sigla ISSN urmată de un spațiu. Ultimul element (elementul de control) poate fi X:
ISSN 0251-1479
ISSN 1831-855X
Numărul ISSN trebuie să apară în mod clar pe sau în prima parte a unei publicații seriale, precum și pe sau în orice parte ulterioară, precum și pe sau în fiecare versiune a unei resurse integratoare permanente.
Atunci când un număr ISSN este însoțit de un alt identificator (cum ar fi un număr ISBN în cazul unui volum dintr-o colecție), cele două numere trebuie să apară împreună, fiecare fiind identificat prin prefixul corespunzător (ISBN, ISSN, doi etc.).
În cazul în care o resursă continuă este dotată cu mai multe numere ISSN corespunzătoare diferitelor titluri (de exemplu, titlul unei colecții principale și titlurile colecțiilor sale secundare), toate numerele ISSN trebuie să apară pe respectiva resursă în mod diferit, de exemplu, prin menționarea titlului complet sau prescurtat între paranteze.
A se vedea și A quick reference guide.
În cazul unei publicații pe suporturi diferite (cu atribuirea unui număr ISSN și a unor titluri-cheie diferite), numerele ISSN asociate pot apărea pe resursele continue cu condiția stabilirii unei diferențe între acestea, la fel ca în exemplul următor:
PrintISSN 1562-6585
HTMLISSN 1063-7710
Pentru lucrările tipărite, acesta trebuie să figureze pe fiecare apariție, în colțul din dreapta sus al copertei sau, în lipsa acesteia, în mod clar și vizibil, de preferință în ordinea următoare: pagina de titlu, manșetă, impressum, coperta a IV-a, colofon sau pagini editoriale.
Pentru lucrările pe suport electronic (lucrări online, CD-ROM etc.), numărul ISSN trebuie să apară pe pagina ecranului care afișează titlul sau, în lipsa acesteia, în meniul principal și, dacă este posibil, pe orice etichetă aplicată definitiv pe publicație. În cazul în care numărul ISSN nu poate fi aplicat pe produs sau pe eticheta acestuia, acesta trebuie tipărit pe ambalaj.
În cazul resurselor online, numărul ISSN trebuie să apară și în metadate (în câmpul de identificare).
Numărul ISSN de legătură (ISSN-L)
În temeiul standardului ISO 3297:2020 (ISSN), un număr ISSN de legătură (ISSN-L) este atribuit unei resurse continue (a se vedea punctul 4.3.2) pentru a regrupa diferitele suporturi fizice ale resursei respective, indiferent de numărul de suporturi (fiecare dintre aceste suporturi trebuie să aibă un număr ISSN diferit).
Numărul ISSN-L se prezintă sub forma unei secvențe de două grupuri de câte patru cifre separate prin cratimă, precedate de sigla ISSN-L urmată de un spațiu:
ISSN-L 0251-1479
Un număr ISSN-L trebuie modificat atunci când titlurile tuturor suporturilor fizice ale unei resurse se supun în același timp unei modificări semnificative. În acest caz, fiecărui suport diferit i se atribuie un nou număr ISSN, iar ansamblului i se atribuie un nou număr ISSN-L.
Linkuri utile pentru numărul ISSN
Centrul Internațional ISSN:
http://www.issn.org/ (en)
Manualul ISSN:
https://www.issn.org/understanding-the-issn/assignment-rules/issn-manual (en)
ISO 3297:2020: numărul internațional standardizat al publicațiilor seriale (ISSN)
https://www.iso.org/standard/73846.html (en)
Standardele ISO se pot obține de la membrii ISO, lista acestora din urmă fiind disponibilă la adresa:
https://www.iso.org/members.html (en)