5.4.1. Aviz privind drepturile de autor (revizuire completă)

Mențiunea de rezervă (avizul privind drepturile de autor) informează cititorul că o publicație este protejată prin drepturi de autor. Aceasta trebuie să indice deținătorul dreptului de autor și anul publicării și să precizeze dacă reutilizarea este permisă și, dacă da, în ce condiții.

Mențiunea de rezervă (avizul privind drepturile de autor) informează cititorul că o publicație este protejată prin drepturi de autor. Aceasta trebuie să indice deținătorul dreptului de autor și anul publicării și să precizeze dacă reutilizarea este permisă și, dacă da, în ce condiții. În plus, într-un aviz privind drepturile de autor, elaborat în mod corespunzător și complet, este esențial să se menționeze elementele incluse în publicație care aparțin unor părți terțe.

Un aviz standard privind drepturile de autor cuprinde trei elemente:

  • simbolul „©” sau mențiunea „Drepturi de autor” pentru a indica protecția drepturilor de autor;
  • numele titularului drepturilor de autor;
  • anul primei publicări a lucrării.

© [numele titularului drepturilor de autor], [anul primei publicări]
de exemplu:
© Uniunea Europeană, 2022

Menționarea autorului

Articolul 18 din Statutul funcționarilor Uniunii Europene prevede că drepturile cu privire la orice opere ale funcționarilor UE realizate în exercitarea atribuțiilor lor reprezintă proprietatea Uniunii Europene (sau a agenției corespunzătoare etc.). Cu toate acestea, în unele cazuri, serviciile autoare pot solicita ca funcționarilor care au elaborat opera să le fie menționat numele în publicație. Acest lucru este valabil, de exemplu, în cazul în care publicația conține opiniile personale ale autorului sau în cazul publicațiilor științifice sau al articolelor din reviste juridice. În acest caz, se recomandă includerea unei declarații de declinare a responsabilității (a se vedea punctul 5.4.4):

Autor: [numele persoanei]

Această cerință nu se aplică în cazul publicațiilor elaborate de serviciile autoare în calitatea lor instituțională.

Anul

Durata protecției conferite prin drepturile de autor unei publicații a UE într-o anumită limbă începe de la data creării sale. În cazul în care o lucrare este publicată în diverse limbi în ani diferiți, pe fiecare versiune lingvistică trebuie să figureze anul publicării.

În cazul retipăririi, avizul privind drepturile de autor nu se modifică. Cu toate acestea, în cazul reeditărilor, care constituie publicații noi, data avizului privind drepturile de autor trebuie să corespundă anului publicării noii ediții.

Atunci când formatul unei publicații se modifică (trecându-se, de exemplu, de la carte tipărită la e-book), anul ediției este identic cu cel al ediției originale dacă nu s-au făcut modificări. Dacă se fac modificări substanțiale, se publică o ediție nouă, iar data avizului privind drepturile de autor trebuie să corespundă anului publicării noii ediții.

Colaborarea cu contractanți

Drepturile de autor asupra publicațiilor create de un contractant aparțin Uniunii Europene în cazul în care contractul prevede transferul către Uniunea Europeană al drepturilor de autor asupra rezultatelor. Pentru Comisie, de exemplu, aceasta este situația obișnuită în care se utilizează un model de contract1 al DG Buget.
tip:

Pentru orice întrebare, contactați serviciul responsabil cu drepturile de autor din cadrul Oficiului pentru Publicații (OP-COPYRIGHT@publications.europa.eu).