5.4.3. Elemente protejate prin drepturi de autor utilizate într-o publicație (revizuire completă)

Elementele specifice sau artistice utilizate în publicațiile Uniunii Europene trebuie identificate și creditate. Este esențial să se identifice, să se obțină drepturile și să se crediteze elementele ale căror drepturi de autor sunt deținute de terți (inclusiv cele care provin dintr-o bancă de imagini).

Elementele specifice sau artistice utilizate în publicațiile Uniunii Europene trebuie identificate și creditate. Este esențial să se identifice, să se obțină drepturile și să se crediteze elementele ale căror drepturi de autor sunt deținute de terți (inclusiv cele care provin dintr-o bancă de imagini).

Elemente care aparțin instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor Uniunii Europene

Drepturile de autor asupra elementelor create de funcționarii Uniunii Europene sunt deținute de Uniunea Europeană sau de organul cu personalitate juridică relevant (a se vedea articolul 18 din Statutul funcționarilor). Același lucru este valabil și pentru elementele obținute prin intermediul unui contract standard. În aceste cazuri, avizul privind drepturile de autor acoperă publicația în ansamblu, întrucât drepturile de autor atât asupra textului, cât și asupra elementelor suplimentare sunt deținute de Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, se recomandă ca avizul privind drepturile de autor să cuprindă informații cu privire la elementele specifice din cadrul publicației. Se pot utiliza următoarele mențiuni:

[Ilustrația/Fotografia/etc.], p. …, © Uniunea Europeană, [anul]

[Ilustrația/Fotografia/etc.], p. …, © Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, [anul]

[Ilustrația/Fotografia/etc.], p. …, © Banca Centrală Europeană, [anul]

[Ilustrația/Fotografia/etc.], p. …, © [denumirea agenției], [anul]

Elemente care aparțin unor părți terțe

Este esențial să se identifice elementele pentru care drepturile de autor sunt deținute de părți terțe (inclusiv cele provenite de la bănci de imagini), să se indice în mod clar drepturile asupra acestor elemente și să se citeze sursa lor, atunci când sunt utilizate în publicațiile Uniunii Europene.

Pentru orice utilizare sau reproducere a fotografiilor sau a altor materiale care nu intră sub incidența drepturilor de autor ale Uniunii Europene sau ale respectivului organ cu personalitate juridică, trebuie să se solicite permisiunea titularului respectiv al drepturilor de autor pentru fiecare element, excluzând cazurile în care se aplică o excepție sau o limitare a dreptului de autor (cum ar fi excepția privind citarea). Aceste elemente trebuie să fie menționate în avizul privind drepturile de autor. Cu excepția cazului în care autorizația obținută sau licența acordată de titularul drepturilor de autor impune o anumită modalitate de citare a surselor, se poate utiliza următoarea formulare:

Pentru orice utilizare sau reproducere a unor elemente care nu sunt deținute de [Uniunea Europeană/organul cu personalitate juridică relevant], este posibil să fie necesară solicitarea permisiunii direct de la titularii drepturilor respective. [Uniunea Europeană/organul cu personalitate juridică relevant] nu deține drepturile de autor asupra următoarelor elemente:

  • copertă, [elementul vizat], [sursă: de exemplu, Unsplash.com];
  • pagina …, [elementul vizat], [sursă: de exemplu, Fotolia.com], [autor], toate drepturile rezervate;
  • pagina …, [elementul vizat], [sursă: de exemplu, Getty Images], [autor], titular al unei licențe CC BY 2.0 [+ linkul către licență];
  • [ilustrația/fotografia/etc.], p. …, © [numele artistului], [anul], toate drepturile rezervate.

Deși se recomandă menționarea în mod individual a tuturor elementelor care aparțin părților terțe, în cazul în care această menționare nu este practică din punct de vedere tehnic și cu condiția ca toate aceste elemente să fi fost marcate în cadrul întregului text al publicației, în avizul privind drepturile de autor se poate utiliza următoarea clauză generală:

Pentru orice utilizare sau reproducere a unor elemente care nu sunt deținute de [Uniunea Europeană/organul cu personalitate juridică relevant], este posibil să fie necesară solicitarea permisiunii direct de la titularii drepturilor respective.

Elemente care aparțin părților terțe și care fac obiectul unor licențe Creative Commons

Elementele care aparțin părților terțe și care fac obiectul unor licențe Creative Commons sau care au fost destinate domeniului public pot fi utilizate în cadrul publicațiilor Uniunii Europene. Atunci când se utilizează aceste elemente, este esențial să se respecte condițiile impuse prin diferitele licențe Creative Commons.

Astfel cum se indică la punctul 5.4.2, pentru publicarea propriilor lucrări, Comisia și Curtea de Conturi au optat pentru licențe CC BY 4.0.

Drepturile personalității, dreptul la propria imagine și alte drepturi

Utilizarea unei imagini în care apar persoane care pot fi identificate ar putea necesita solicitarea permisiunii în ceea ce privește dreptul la viață privată sau alte drepturi similare ale personalității. Aceste drepturi sunt diferite de drepturile de autor sau de alte drepturi de proprietate intelectuală și nu trebuie confundate cu acestea. Aceasta înseamnă că, indiferent de dreptul de autor asupra unei imagini (Uniunea Europeană sau o parte terță), este necesar să se confirme că persoana (persoanele) reprezentată (reprezentate) în imaginea respectivă și a(u) dat acordul pentru fiecare utilizare preconizată a imaginii sale/lor. De exemplu, licențele Creative Commons, care sunt licențe pentru drepturi de autor, nu includ printre drepturile acordate dreptul la viață privată sau drepturile personalității.

În plus, în unele țări ar putea fi necesară solicitarea unei permisiuni suplimentare pentru utilizarea imaginii unei opere de artă (de exemplu, o pictură, o sculptură sau o clădire originală).

tip:

Pentru orice întrebare, contactați serviciul responsabil cu drepturile de autor din cadrul Oficiului pentru Publicații (OP-COPYRIGHT@publications.europa.eu).