5.6. Diviziuni ale textului
Textul unei lucrări trebuie prezentat în așa fel încât cititorul să îl găsească ușor de urmărit, ceea ce se poate realiza prin utilizarea de diviziuni și subdiviziuni clare și de diverse sisteme de numerotare.
Textul unei lucrări trebuie prezentat sub o formă clară, care să îi permită cititorului să îl parcurgă fără dificultate. Astfel, trebuie evitată realizarea unei prezentări prea compacte sau confuze, prin structurarea textului în mod adecvat. Se recomandă un număr maxim de șapte niveluri de titluri. Fiecare titlu intermediar trebuie să fie urmat de un text de o lungime care să justifice introducerea acelei secțiuni și echivalentă pentru același nivel logic în ansamblul lucrării.
Structura cu numerotare complexă
Textul poate fi structurat în părți, titluri, capitole, secțiuni, paragrafe, puncte etc., prin utilizarea de cifre, litere, liniuțe și marcatori. În ordinea descrescătoare a importanței, această structură de numerotare se prezintă, în general, după cum urmează:
- cifre romane majuscule (I, II, III, IV…);
- litere majuscule (A, B, C, D…);
- cifre arabe (1, 2, 3, 4…);
- litere mici (a, b, c, d…);
- cifre romane mici (i, ii, iii, iv, v…);
- liniuțe (—) (em dash);
- puncte semialdine (•) (bullets).
- Cifrele romane mici se întâlnesc mai ales în Jurnalul Oficial [ca subdiviziuni ale literelor (a), (b)…]. Se va evita folosirea punctelor semialdine în redactarea actelor. Pentru regulile specifice Jurnalului Oficial, a se vedea partea întâi, punctul 2.7.
- Cifrele arabe sunt urmate de punct. Literele mici și cifrele romane mici se scriu între paranteze rotunde.
- În jurisprudență, trimiterile la legislația statelor membre se fac cu respectarea numerotării originale a actelor: § 1, litera a), art. 57bis etc.
Subdiviziunile clasice ale unei lucrări se prezintă după cum urmează:
Partea I
ACTIVITATEA UNIUNII
Capitolul I
DEZVOLTAREA UNIUNII
Secțiunea I – Contextul politic general
A. Atribuții bugetare
1. Expunere principală
(a) Directive adoptate
Structura fără numerotare
Atunci când nu se utilizează rubricile obișnuite (partea, capitolul etc.) și nici literele și cifrele de ordine, este foarte important ca documentul original să fie corect structurat în momentul redactării. Titlurile și subtitlurile se definesc în mod automat cu ajutorul funcției Styles and Formatting, disponibilă în Word. Avantajul principal al acestui procedeu este posibilitatea de a genera în mod automat un cuprins al lucrării și linkuri de la acesta către secțiunile corespunzătoare din document.
ACTIVITATEA UNIUNII
DEZVOLTAREA UNIUNII
Contextul politic general
Atribuții bugetare
Expunere principală
Directive adoptate
Structura cu numerotare zecimală
Numerotarea poate fi, de asemenea, zecimală:
Partea I – ACTIVITATEA UNIUNII
Capitolul I – DEZVOLTAREA UNIUNII
1. Contextul politic general
1.1. Atribuții bugetare
1.1.1. Expunere principală
În acest caz, se recomandă ca nivelurile de subtitluri să nu fie utilizate în mod excesiv.
Structura cu numerotare continuă
Numerotarea continuă a paragrafelor se dovedește de multe ori practică în cazul lucrărilor care conțin numeroase trimiteri de la o parte la alta. Astfel, diferitele secțiuni la care se face trimitere sunt ușor de găsit și nu depind de paginația finală.
Numerotarea continuă poate fi utilizată în combinație cu una dintre celelalte structuri de numerotare.