5.8. Evidențieri
Caracterele cursive se utilizează pentru a atrage atenția cititorului asupra unui cuvânt, asupra unei propoziții sau asupra unui fragment pe care autorul dorește să îl scoată în evidență, pentru cuvinte într-o limbă străină sau pentru redarea titlului complet al unei lucrări.
În limba română, caracterele cursive se utilizează pentru a atrage atenția cititorului asupra unui cuvânt, asupra unei propoziții sau asupra unui fragment pe care autorul dorește să îl scoată în evidență, pentru cuvinte într-o limbă străină sau pentru redarea titlului complet al unei lucrări (pentru reguli detaliate privind utilizarea caracterelor cursive, a se vedea punctul 5.9.4).
Într-un text scris cu caractere cursive, cuvintele care trebuie evidențiate se scriu cu caractere drepte de rând.
Pentru a evita utilizarea caracterelor cursive, se poate recurge la ghilimele pentru a scoate în evidență anumite cuvinte. Utilizarea combinată a ghilimelelor și a caracterelor cursive nu este recomandată.
Evidențierea se poate realiza și cu ajutorul caracterelor aldine, însă aceasta trebuie să rămână o excepție.
Utilizarea excesivă a variațiilor tipografice poate avea drept rezultat anularea eficacității acestora, astfel cum se arată în exemplele următoare:
Două motive întemeiate au determinat inițiatorii Tratatului de la Roma să includă vinurile, musturile și sucurile de struguri pe lista produselor agricole (anexa II) care să facă obiectul unei politici agricole comune.
Strugurii de masă figurează, de asemenea, pe această listă de produse, fără a alcătui, totuși, o rubrică separată, întrucât fac parte din categoria fructelor și fac, astfel, obiectul dispozițiilor valabile pentru sectorul fructelor și legumelor.