3.2.1 Titelns form
Aktens titel kan ha två former: fullständig (innehåller typen av rättsakt, rättsaktens nummer, namnet på den utfärdande institutionen, datumet för antagande och ämnet) eller förkortad (innehåller typen av rättsakt, rättsaktens nummer och, vid första hänvisningen, namnet på den utfärdande institutionen).
Aktens titel kan ha två former: fullständig eller förkortad.
När man hänvisar till en rättsakt för första gången i texten av en annan akt, ska den fullständiga titeln anges med en hänvisning till EUT i en fotnot. Görs den första hänvisningen till rättsakten i ett beaktandeled ska den fullständiga titeln anges i löptexten. I ett skäl, i en artikel eller i en bilaga ska den fullständiga titeln anges i en fotnot tillsammans med hänvisningen till EUT.
När det längre fram i texten hänvisas till samma rättsakt, används den förkortade titeln. Namnet på den utfärdande institutionen anges inte och ingen hänvisning till EUT görs.
Fullständig titel
I rättsaktens fullständiga titel ingår
- namnet på den utfärdande institutionen,
- typen av rättsakt (förordning, direktiv osv.),
- rättsaktens nummer (förkortning [”EU”, ”Euratom”, ”EU, Euratom”,”Gusp”]) årtal och löpnummer),
- datum för antagande (eller datum för undertecknande för rättsakter antagna gemensamt av Europaparlamentet och rådet),
- ämnet (titelns andra del),
- i rättsakter med dubbla nummer, det nummer som fastställts av den utfärdande institutionen (se Dubbla nummer i punkt 1.2.2).
Ordningen på titelns delar kan variera beroende på språkversion. De olika delarna i den fullständiga titeln ska på svenska inte skiljas åt av kommatecken.
När den fullständiga titeln anges, ska även en hänvisning göras till EUT. I beaktandeleden anges den fullständiga titeln i löptexten medan hänvisningen till EUT görs i en fotnot:
med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/476 av den 11 mars 2015 om de åtgärder som unionen får vidta till följd av rapporter som antagits av Världshandelsorganisationens tvistlösningsorgan när det gäller antidumpningsåtgärder eller antisubventionsåtgärder(1) […]
Om den första hänvisningen till rättsakten görs i ett skäl, i en artikel eller i en bilaga ska den fullständiga titeln anges i en fotnot tillsammans med en hänvisning till EUT:
Det anses att transaktioner för värdepappersfinansiering enligt definitionen i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2365(2) inte bidrar till prisbildningsprocessen […]
En hänvisning med den fullständiga titeln omfattar alla ord i titeln, även de delar som inleds med ”om ändring av” och ”om upphävande av”. Däremot ska alla ord som lagts till efter titeln, t.ex. ”kodifiering” och ”omarbetning” uteslutas.
Förkortad titel
Den förkortade titeln används i skäl, artiklar och bilagor. I den förkortade titeln ingår
- namnet på den utfärdande institutionen (vid den första hänvisningen),
- typen av rättsakt (förordning, direktiv osv.),
- rättsaktens nummer (förkortning [”EU”, ”Euratom”, ”EU, Euratom”, ”Gusp”] årtal och löpnummer),
- i rättsakter med dubbla nummer, det nummer som fastställts av den utfärdande institutionen (se Dubbla nummer i punkt 1.2.2).
Renrasiga avelsdjur som förs in i stamböcker bör identifieras i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429(2).
[…]
Den förkortade titeln (utan namnet på den utfärdande institutionen och utan fotnot) används när den fullständiga titeln redan angetts tidigare i texten vid den första hänvisningen:
När det gäller renrasiga avelsdjur av hästdjur föreskriver förordning (EU) 2016/429 att […]
När man hänvisar till en viss delegerad förordning eller en viss genomförandeförordning ska alltid typen av rättsakt anges och orden delegerad eller genomförande- ingå både i den fullständiga och den förkortade titeln:
Bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 540/2011 ändras i enlighet med bilaga II till den här förordningen.
När det är den föreliggande rättsakten som avses, nämns dock inte orden delegerad eller genomförande-, t.ex.: ”Europeiska kommissionen har antagit denna förordning”, ”bilagan till denna förordning”, ”Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna”, ”artikel 2 i detta beslut”.