4.4.2 ISSN (internationellt standardserienummer)
Fortlöpande resurser tilldelas ett ISSN (internationellt standardserienummer) av Publikationsbyrån.
Fortlöpande resurser (seriella publikationer och kontinuerligt integrerande resurser – se punkt 4.3.2) tilldelas ett ISSN av Publikationsbyrån.
Tilldelningen av ett ISSN ger inte något upphovsrättsligt eller annat juridiskt skydd.
Ett ISSN är en unik identifikator
- för en titels hela livslängd,
- för varje språkversion,
- för varje utgåva (månatlig, årlig osv.),
- för varje produktform.
Om produkten består av flera volymer tilldelas ISSN till den seriella titeln, oberoende av hur många volymer som ingår. Ett ISSN kan också tilldelas en monografiserie, varvid ett ISBN tilldelas varje volym i serien.
ISSN är kopplat till en nyckeltitel, som skapas av ISSN-centralen då resursen registreras. Nyckeltiteln är unik för varje fortlöpande resurs.
Ett nytt ISSN (och en ny nyckeltitel) måste tilldelas en fortlöpande resurs
- vid större förändringar av titeln,
- vid ändring av produktform.
Om en fortlöpande resurs åtföljs av ett tillägg eller en underserie ska dessa tilldelas egna ISSN (och alltså även egna nyckeltitlar).
Placering och exponering av ISSN
Ett ISSN består av två grupper av fyra siffror med ett bindestreck emellan, och föregås av bokstäverna ISSN och ett mellanslag. Den sista siffran, som är en kontrollsiffra, skrivs ibland med bokstaven X:
ISSN 0251-1479
ISSN 1831-855X
ISSN:et ska synas tydligt i eller på varje nummer av en seriell publikation, och i eller på varje version av en kontinuerlig integrerande resurs.
När en resurs har både ett ISSN och en annan identifikator (t.ex. ett ISBN för en volym i ett samlingsverk) ska de båda numren stå tillsammans, och med respektive prefix (ISBN, ISSN, DOI osv.).
Om en fortlöpande resurs har flera ISSN på grund av att den har flera titlar (t.ex. titeln för en huvudserie och titlar för underordnade serier) ska alla ISSN finnas på resursen, och åtskiljas genom att man anger titlarna inom parentes, eventuellt i förkortad form.
Se även A quick reference guide.
När en resurs finns i flera olika produktformer (med olika ISSN och nyckeltitlar) kan de olika ISSN-numren anges på de olika produkterna, och åtskiljs då som i följande exempel:
PrintISSN 1562-6585
HTMLISSN 1063-7710
För tryckta resurser ska ISSN finnas på varje utgåva, i övre högra hörnet på omslagets framsida. Saknas omslag ska det i stället placeras på synligt ställe på titelsida, fodral, hylsa, i redaktionsruta osv.
För elektroniska resurser ska ISSN i första hand anges på startsidan och annars i huvudmenyn. Om möjligt ska det också finnas på en fast etikett på resursen. Om det inte går att ange ISSN på produkten eller etiketten ska det finnas på fodralet.
För onlineresurser ska ISSN även anges i metadata (i fältet för identifikator).
Länkande ISSN (ISSN-L)
Enligt ISO 3297:2022 (ISSN) ska ett länkande ISSN (ISSN-L) tilldelas en fortlöpande resurs (se punkt 4.3.2) för att gruppera olika medieversioner av resursen, oavsett antalet (varje version har sitt eget ISSN).
Ett ISSN-L består av två grupper av fyra siffror, med ett bindestreck emellan, och föregås av bokstäverna ISSN-L och ett mellanslag.
ISSN-L 0251-1479
Ett ISSN-L måste ändras om det görs en betydande ändring av titeln på alla de olika medieversionerna samtidigt. Ett nytt ISSN tilldelas då varje medieversion och ett nytt ISSN-L tilldelas hela resursen.
Mer information om ISSN
Internationella ISSN-centralen
http://www.issn.org/ (en)
ISSN-manualen
https://www.issn.org/understanding-the-issn/assignment-rules/issn-manual (en)
ISO 3297:2022: International standard serial number (ISSN)
https://www.iso.org/standard/84536.html (en)
ISO-standarderna tillhandahålls av ISO:s medlemmar. En förteckning över dessa finns på följande adress:
https://www.iso.org/members.html (en)