5.4.3. Upphovsrättsskyddat material som används i en publikation (fullständig granskning)
Identifiering och angivande av specifikt eller konstnärligt material är nödvändigt när det används i Europeiska unionens publikationer. När det gäller material som ägs av en tredje part är det mycket viktigt att man identifierar materialet och anger upphovsrätt och ursprung (gäller även material från bildarkiv).
Identifiering och angivande av specifikt eller konstnärligt material är nödvändigt när det används i Europeiska unionens publikationer. När det gäller material som ägs av en tredje part är det mycket viktigt att man identifierar materialet och anger upphovsrätt och ursprung (gäller även material från bildarkiv).
Material som tillhör Europeiska unionens institutioner, organ och byråer
Upphovsrätten till material som skapas av Europeiska unionens personal ägs av Europeiska unionen eller det organ som är en juridisk person (se artikel 18 i tjänsteföreskrifterna). Detsamma gäller för material som upphandlas genom ett standardavtal. I sådana fall omfattar meddelandet om upphovsrätt hela publikationen, eftersom upphovsrätten till både texten och det kompletterande materialet innehas av Europeiska unionen.
Det rekommenderas dock att meddelandet om upphovsrätt innehåller information om det material som ingår i publikationen. Följande formuleringar kan användas:
[Illustration/Foto/etc.], s. …, © Europeiska unionen, [år]
[Illustration/Foto/etc.], s. …, © Europeiska atomenergigemenskapen, [år]
[Illustration/Foto/etc.], s. …, © Europeiska centralbanken, [år]
[Illustration/Foto/etc.], s. …, © [byråns namn], [år]
Material som tillhör en tredje part
När det gäller material som ägs av en tredje part (även material från bildarkiv) är det mycket viktigt att man identifierar materialet och anger upphovsrätt och ursprung, när det används i Europeiska unionens publikationer.
För all användning eller återgivning av fotografier eller annat material för vilka upphovsrätten inte tillhör Europeiska unionen eller ett organ som är en juridisk person, måste man söka tillstånd från upphovsrättsinnehavare för varje del av publikationen, utom i de fall då det finns ett undantag eller en inskränkning i upphovsrätten (t.ex. när det gäller citat). Ursprunget för dessa delar måste anges i meddelandet om upphovsrätt. Om inte det tillstånd som erhållits eller licensen som upphovsrättsinnehavaren beviljat föreskriver ett särskilt sätt att ange ursprunget för materialet, kan följande formulering användas:
Tillstånd för användning eller mångfaldigande av delar som inte ägs av [Europeiska unionen/organet med status som juridisk person] kan behöva sökas direkt från respektive upphovsrättsinnehavare. [Europeiska unionen/organet med status som juridisk person] äger inte upphovsrätten till följande delar:
- Omslag, [del som berörs], [källa: e.g. Unsplash.com].
- Sidan …, [del som berörs], [källa: e.g. Fotolia.com], [upphovsman], med ensamrätt.
- Sidan …, [del som berörs], [källa: e.g. Getty Images], [upphovsman], med CC BY 2.0-licens [+ länk till licensen].
- [Illustration/Foto/etc.], s. …, © [konstnärens namn], [år], med ensamrätt.
Det är bäst att nämna alla delar från en tredje part separat, men om detta är opraktiskt och om alla sådana delar har identifierats i själva publikationen kan man använda följande allmänna klausul i meddelandet om upphovsrätt:
Tillstånd för användning eller mångfaldigande av delar som inte ägs av [Europeiska unionen/organet med status som juridisk person] kan behöva sökas direkt från respektive upphovsrättsinnehavare.
Creative Commons-licenser som omfattar material från en tredje part
Material från en tredje part som omfattas av Creative Commons-licenser eller som inte skyddas av upphovsrätt får användas i Europeiska unionens publikationer. När sådant material används är det viktigt att villkoren i de olika Creative Commons-licenserna är uppfyllda.
Såsom anges i punkt 5.4.2 har kommissionen och revisionsrätten valt CC BY 4.0 för att publicera sina egna verk.
Bildrättigheter, personlighetsskydd och andra rättigheter
För att kunna använda en bild där identifierbara personer syns kan det krävas en klarering av integritetsskyddet eller andra liknande personlighetsskydd. Sådant skydd skiljer sig från upphovsrätt och andra immateriella rättigheter och ska inte förväxlas med dessa. Oberoende av vem som innehar upphovsrätten till en bild (Europeiska unionen eller en tredje part) är det därför nödvändigt att bekräfta att den eller de personer som avbildas har gett sitt tillstånd för varje avsedd användning av bilden. Till exempel ingår inte integritets- eller personlighetsskydd i de rättigheter som beviljas genom Creative Commons-licenser, som är upphovsrättslicenser.
I vissa länder kan det dessutom vara nödvändigt att söka ytterligare tillstånd för att använda bilden av ett konstverk (t.ex. en målning, en skulptur eller en originalbyggnad).
Om du har frågor kan du vända dig till Publikationsbyråns avdelning för upphovsrätt (OP-COPYRIGHT@publications.europa.eu).